Salivary pH changes caused by cariogenic and non-cariogenic food intake in preschoolers from Huaura, Peru

Authors

  • César Félix Cayo-Rojas Universidad Privada San Juan Bautista, Escuela Profesional de Estomatología. Lima e Ica, Perú. Universidad Alas Peruanas Filial Huacho, Escuela de Estomatología. Lima, Perú. Universidad Nacional Federico Villarreal, Escuela Universitaria de Posgrado. “Grupo de Investigación Salud y Bienestar Global”, Lima, Perú. https://orcid.org/0000-0002-5560-7841
  • Esthefany Cindy Gerónimo-Nieto Universidad Alas Peruanas Filial Huacho, Escuela de Estomatología. Lima, Perú. https://orcid.org/0000-0002-0338-3903
  • Ana Sixtina Aliaga-Mariñas Universidad Nacional Federico Villarreal, Escuela Universitaria de Posgrado. “Grupo de Investigación Salud y Bienestar Global”, Lima, Perú.

Keywords:

cariogenic diet, healthy diet, preschoolers, pH, saliva, dentistry, Peru.

Abstract

Introduction: Salivary pH, an important factor in caries prevention, is under the direct influence of diet type.

Objective: Evaluate salivary pH changes caused by cariogenic and non-cariogenic food intake in preschoolers from an educational institution in Huaura, Peru.

Methods: An observational longitudinal comparative study was conducted of a sample of 30 preschoolers. After the children consumed cariogenic and non-cariogenic food, their salivary pH was evaluated at various times. Student's t-test and the Mann-Whitney U test were used to contrast results.

Results: Salivary pH with a non-cariogenic diet at five minutes was 7.11 ± 0.19 and 7.09 ± 0.20; whereas at 40 minutes it was 7.46 ± 0.19 and 7.42 ± 0.22, in female and male participants, respectively. Salivary pH with a cariogenic diet in women was 6.56 ± 0.21 at five minutes and 7.15 ± 0.12 at 60 minutes, whereas values in men for the same time ranges were 6.47 ± 0.32 and 7.23 ± 0.22, respectively. Comparison between the cariogenic and non-cariogenic diet groups revealed very significant differences (p < 0.01).

Conclusions: With a cariogenic diet, pH is reduced at five minutes maximum, and is restored as of 60 minutes. With a non-cariogenic diet, pH is reduced in the same time period, but is restored at 40 minutes. This process is similar in the two genders.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

César Félix Cayo-Rojas, Universidad Privada San Juan Bautista, Escuela Profesional de Estomatología. Lima e Ica, Perú. Universidad Alas Peruanas Filial Huacho, Escuela de Estomatología. Lima, Perú. Universidad Nacional Federico Villarreal, Escuela Universitaria de Posgrado. “Grupo de Investigación Salud y Bienestar Global”, Lima, Perú.

Cirujano dentista, magíster en docencia universitaria y gestión educativa, especialista en carielogía y endodoncia; egresado del doctorado en Odontología UNFV, docente de ciencias básicas a nivel de pregrado y posgrado.
Docente en la UNFV - UAP - UIGV - UNJFSC - CEPREVI, asesor de tesis, autor de varias artículos científicos y un libro de Histología y Embriología

Esthefany Cindy Gerónimo-Nieto, Universidad Alas Peruanas Filial Huacho, Escuela de Estomatología. Lima, Perú.

Cirujana dentista

Ana Sixtina Aliaga-Mariñas, Universidad Nacional Federico Villarreal, Escuela Universitaria de Posgrado. “Grupo de Investigación Salud y Bienestar Global”, Lima, Perú.

Doctora en Salud Pública

Master en docencia universitaria e investigación en Estomatología

Cirujano dentista

References

Kassebaum NJ, Bernabé E, Dahiya M, Bhandari B, Murray CJL, Marcenes W. Global burden of untreated caries: A systematic review and metaregression. J Dent Res [Internet]. 2015 [accesed 24 Jun, 2020]; 94(5): 650–8. Disponible en: https://doi.org/10.1177/0022034515573272

Ministerio de Salud. Encuesta Demográfica y de Salud Familiar 2013 – 2018. Instituto Nacional de Estadística - Perú [Internet]. 2019 [acceso: 13/06/2020]. Disponible en: http://iinei.inei.gob.pe/microdatos/

Núñez DP, García L. Bioquímica de la caries dental. Revista Habanera Ciencias Médicas [Internet]. 2010 [acceso: 10/06/2020]; 9(2): 156–66. Disponible en: http://www.revhabanera.sld.cu/index.php/rhab/article/view/1655

Hajishengallis E, Parsaei Y, Klein MI, Koo H. Advances in the microbial etiology and pathogenesis of early childhood caries. Mol Oral Microbiol [Internet]. 2017 [accesed May 17, 2020]; 32(1):24-34. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26714612/

Villavicencio J, Arango MC, Ordonez A, Contreras A, Villegas LM. Early childhood caries, salivary and microbiological aspects among 3- to 4-year-old children in Cali, Colombia. Eur Arch Paediatr Dent [Internet]. 2018 [accesed 27 Jun, 2020]; 19(5): 347-52. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30178291/

Ordoñez S. Análisis del pH salival antes y después de la ingesta de tres diferentes tipos de alimentos adhesivos en niños de 6 a 11 años de edad. Universidad Las Américas, Quito – Ecuador [Internet]. [Tesis para optar al Título de Odontóloga]. 2018 [acceso: 24/04/2020]. Disponible en: http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/8530

Ventura C. Variación del pH salival antes y después del consumo de alimentos cariogénicos en los niños de la I.E.I. San Martín de Porres N° 383, Calca - 2017. Universidad Nacional San Antonio Abad Cusco [Internet]. [Tesis para optar al Título Profesional de Cirujano Dentista]. 2017 [acceso: 15/04/2020]; Disponible en: http://repositorio.unsaac.edu.pe/handle/UNSAAC/1948

Gutiérrez AC. Variación de PH Salival Antes y Después del Consumo de una Dieta Cariogénica Dulce y Salada en Escolares del 3° de Primaria de la Institución Educativa 41014 Fortunata Gutiérrez de Bernedo, Arequipa 2016. Universidad Católica Santa María - UCSM [Internet]. [Tesis para optar al Título Profesional de Cirujano Dentista]. 2017 [acceso: 25/04/2020]; Disponible en: https://alicia.concytec.gob.pe/vufind/Record/UCSM_ea2aed9027014ffef35491299b094523

Rivera J. Variaciones del ph salival bajo el consumo de una dieta cariogénica y no cariogénica en niños de 6 a 10 años de la institución educativa Juana Moreno [Internet]. [Tesis para optar al Título Profesional de Cirujano Dentista] 2016 [acceso: 20/04/2020]. Disponible en: http://repositorio.udh.edu.pe/handle/123456789/172

Ccama W. Variación del Ph Salival después del Consumo de Alimentos no Saludables y Saludables en la Institución Educativa Primaria Túpac Amaru 70494 Macari, Puno [Internet]. [Tesis para optar al Título Profesional de Cirujano Dentista]. 2016 [acceso: 12/04/2020]. Disponible en: http://repositorio.unap.edu.pe/handle/UNAP/1907

Herrera F. Medición del pH salival después del consumo de las 4 bebidas más populares entre niños de 8 a 10 años de edad, de la escuela Javier Gorivar. Universidad Las Américas, Quito - Ecuador [Internet]. [Tesis para optar el Título de Odontólogo]. 2017 [acceso: 27/04/2020]. Disponible en: http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/7213

Alazmah A. Early Childhood Caries: A Review. J Contemp Dent Pract [Internet]. 2017 [accesed Jul 10, 2020]; 18(8): 732-37. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28816199/

Ministerio de Salud. Lineamientos de gestión de la estrategia sanitaria de alimentación y nutrición saludable, Lima – Perú [Internet]. 2011 [acceso 5/04/2020]. Disponible en: http://bvs.minsa.gob.pe/local/MINSA/1821.pdf

World Medical Association. World Medical Association Declaration of Helsinki: Ethical Principles for Medical Research Involving Human Subjects. JAMA [Internet] 2013 [accesed Jun 3, 2020]; 310(20):2191-94. Disponible en: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/1760318

Wulaerhan J, Abudureyimu A, Bao XL, Zhao J. Risk determinants associated with early childhood caries in Uygur children: a preschool-based cross-sectional study. BMC Oral Health [Internet]. 2014 [accesed Jun 25, 2020]; 14:136. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25407041/

Neves AB, Lobo LA, Pinto KC, et al. Comparison between Clinical Aspects and Salivary Microbial Profile of Children with and without Early Childhood Caries: A Preliminary Study. J Clin Pediatr Dent [Internet]. 2015 [accesed 23 Jun, 2020]; 39(3):209-214. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26208063/

Published

2021-12-14

How to Cite

1.
Cayo-Rojas CF, Gerónimo-Nieto EC, Aliaga-Mariñas AS. Salivary pH changes caused by cariogenic and non-cariogenic food intake in preschoolers from Huaura, Peru. Rev Cubana Estomatol [Internet]. 2021 Dec. 14 [cited 2025 Mar. 13];58(4):e3518. Available from: https://revestomatologia.sld.cu/index.php/est/article/view/3518

Issue

Section

Research Article